Yunet
 

Kultura

Održan pomen vladiki Mojsiju Miokoviću

TV Cink • Radovan Nježić • 15. decembar 2021. • 12:56 •

Održan pomen vladiki Mojsiju Miokoviću

U hramu Sabora Svetih Arahangela u Obilićevu-Novi Kneževac održan je pomen, i polaganje venca ispred ploče sa imenom, episkopu Mojsiju Miokoviću.  Kako je istakao član Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Đorđe Banjac, cilj ovakvih aktivnosti jeste negovanje kulture sećanja na znamenite ličnosti srpskog naroda našeg kraja.

Mojsije Mioković rođen je u Jozefovu-današnjem Obilićevu 1770. godine, i veći deo svog života proveo je u Vojnoj Krajini, na teritoriji današnje republike Hrvatske, gde je bio episkop u periodu od 1807 do 1823. Vladika Mioković je živeo u teškim vremenima koja su obeležena Napoleonovim ratovima i osvajanjima  i on je uspeo da na području svoje gornjo-karlovačke eparhije sačuva srpski narod od ratnih nedaća, rekao je u razgovoru sa nama istoričar Radovan Horvatov.

Likom i delom vladike Miokovića, kao i plemićke porodice Mioković, najviše se bavio novokneževački zavičajni istoričar Jožef Sabo, koji je napisao više radova na tu temu, od kojih je poslednji objavljen prošle godine - „Episkop Mojsije Mioković između tri carstva“.  U obilićevačkom hramu čuvaju se dve knjige koje je vladika Mioković posvetio svojim roditeljima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena