Yunet
 

Poljoprivreda

Sir sa salaša Srđana i Jelene Čobić osvaja tržište severnog Banata

TV Cink • Radovan Nježić • 2. april 2024. • 11:57 •

Sir sa salaša Srđana i Jelene Čobić osvaja tržište severnog Banata

Na putu između Čoke i Crne Bare, pre sela Banatski Monoštor, nalazi se salaš porodice Čobić, mladog bračnog para Srđana i Jelene koji su se odlučili za ovakav način života. Oni su rešili da svoju šansu za život potraže na selu, te su se opredelili za poljoprivredu proizvodnju, pre svega kravljeg mleka i sira. O svemu ovome smo porazgovarali sa domaćicom Jelnom Čobić, koja je istakla da se proizvodnjom mleka i sira bave poslednje četiri godine.

Čobići na svom salašu imaju 30-ak krava koje prehranuju ispašom tokom većeg dela godine, dok u zimskom periodu koriste hranu koju su sami proizveli za potrebu stoke. Kako je rekla u razgovoru naša sagovornica stado obnavljaju reprodukcijom sopstvenih krava.

Kako je istakla Jelena, na salašu postoji struja, voda, pa čak i interenet, te je primena moderne tehnologije u životu i proizvodnju u njihovom domaćinstvu i tek kako prisutna. Izgradnja etno domaćinstava, u kome bi se pružača turistička usluga i proizvod, je ono što bi prema rečima naše sagovornice bilo ispunjenje njenih dugoročnih planova.

Pored krava, naši domaćini gaje i pedesetak ovaca, koju su smeštene na salašu, a redovno izlaze na ispašu. Na kraju pitali smo Jelenu šta bi poručili mladin bračnim parovima, koji bi želeli da žive na salašu i otpočni sopstvenu proizvodnju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena