Yunet
 

Turizam

Lepo vreme privuklo veliki broj posmatrača ptica

TV Cink • Redakcija TV Cink • 4. oktobar 2023. • 14:57 •

Lepo vreme privuklo veliki broj posmatrača ptica

Vikend za nama protekao je u znaku ptica, s obzirom na to da se svakog prvog vikenda u oktobru širom Evrope obeležava Evropski vikend posmatranja ptica. Društvo za zaštitu i p roučavanje ptica Srbije u saradnji sa udruženjem Eko-centar „Tisa“ Novi Kneževac tim povodom organizovali su izlet na ribnjak Kapetanski rit, mesto gde se u toku jesenje selidbe može posmatrati značajan broj trazličitih vrsta. Ptice je posmatralo četrdesetak učesnika koji su došli mahom iz Subotice, Kanjiže i Novog Kneževca.

Cilj ove manifestacije jeste podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi. Na migratornom putu ptice se suočavaju sa klimatskim promenama, nestankom staništa i stradanjem od strujnog udara, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Evropski vikend posmatranja ptica jubilarno se širom Evrope obeležava već trideset godina. U prethodnih 30 godina organizovano je više od 45 hiljada izleta sa preko 1.3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije. Ove godine su u Srbiji izleti organizovani na 23 lokacije. Na Kapetanskom ritu posmatrači su uočili 53 različite vrste, a izbrojano je nešto više od pet ipo hiljada jedinki.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena