Yunet
 

Turizam

Lička basa prepoznata kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Vojvodini

TV Cink • Redakcija TV Cink • 11. oktobar 2023. • 14:33 •

Lička basa prepoznata kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Vojvodini

Lička basa, autohtona vrsta mekog sira koji se tradicionalno priprema u Lici, zahvaljujući meštanima sela Velebit i stručnjacima iz Muzeja Vojvodine uskoro bi mogla biti prepoznatljiva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Vojvodini. Predstavnici Udruženja građana „Ćemer“ Velebit i Muzeja Vojvodine tim povodom potpisali su pismo saglasnosti, čime je otpočet proces nominacije.

Meštani Velebita i danas spremaju basu po receptu svojih predaka koji su pre više od sto godina došli iz Like i osnovali selo u kanjiškoj opštini.

Zavičajna kuća „Ćemer“ svojevrsni je „muzej“ u kojem se čuva kulturno nasleđe Ličana, zahvaljujući nekolicini entuzijasta iz sela. Pored autentičnih predmeta iz svakodnevne upotrebe, narodne nošnje i starih fotografija, svojim posetiocima nudi i kulinarski ugođaj.

Kako su istakli sagovornici, u toku je prikupljanje pisama saglasnosti koja će se predati Etnografskom muzeju. Pismo saglasnosti je, pored udruženja građana „Ćemer“ predala i jedna porodica iz Bačkog Brestovca. Sagovornici se nadaju da će ovaj lički specijalitet uskoro biti uvršten kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Vojvodini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena