Yunet
 

Društvo

Vožnjom bicakala obeležen “Dan bez automobila”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 22. septembar 2021. •

Vožnjom bicakala obeležen  “Dan bez automobila”

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, zaposleni u gradskoj upravi, kao i građani juče su vožnjom bicikala od parkinga ispred fabrike “Toza Marković” do Simićevog salaša obeležili „Dan bez automobila“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Među sugrađanima koji su se priključili akciji je i 68-godišnja penzionerka Katica Zivlak koja biciklom mesečno pređe i do 1.200 kilometara.

Rekreativnu vožnju organizovao je Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i ovo je osmi put da se ona održava, podsetio je član Gradskog veća Stevan Iličić.

-Grad Kikinda već 15 godina obeležava Evropsku nedelju mobilnosti. Ova vožnja stazom dugom 15 kilometara pravi je način da promovišemo ekološko prihvazljiv prevoznog sredstva i zdrav način života. U narednoj godini lokalna samouprava ima u planu da opredeli sredstva kojim će kroz subvencije pomoći sugrađanima da kupe bicikle – rekao je Stevan Iličić.

Dan bez automobila izabran je simbolično kao poslednji dan Evropske nedelje mobilnosti, rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

–Ove godine odabrali smo da se vozimo do Simićevog salaša kako bi i na ovaj način promovisali jedino izletište koje imamo u neposrednoj okolini grada – saznajemo od Miroslave Krnić.

Na inicijativu Evropske komisije, od 2002. godine održava se Evropska nedelja mobilnosti sa idejom da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena