Yunet
 

Društvo

Kikinda svečano obeležila letnjeg Svetog Nikolu, gradsku i hramovnu slavu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. maj 2022. •

Kikinda svečano obeležila letnjeg Svetog Nikolu, gradsku i hramovnu slavu

Liturgijom u hramu Svetog oca Nikole, svečanom litijom koja je prošla gradskim ulicama kao i svečanošću u gradskoj kući na kojoj je tradicionalno, priređen izbor za najbolji slavski kolač, Kikinda je proslavila letnjeg svetog Nikolu, gradsku i hramovnu slavu.

Posle liturgije u Hramu Svetog oca Nikole, litija u kojoj je učestvovalo više od 1000 sugrađana, prošla je centralnim gradskim ulicama. Rezanje slavskog kolača upriličeno je i u gradskoj kući, a kuma slave bila je poslanica u Skupštini AP Vojvodine Stanislava Hrnjak. Čestitajući slavu, istakla je da nam je u ovim veoma izazovnim vremenima potrebno zajedništvo i međusobno razumevanje.

Živimo u svetu koji je vrlo turbulentan kada se različite civilizacije sukobljavaju, a Sveti Nikola je primer pravog Hristovog vojnika koji sebe žrtvuje zbog drugih, rekao je sveštenik Slobodan Divljakov.Gradonačelnik Nikola Lukač čestitao je slavu sugrađanima i sveštenstvu podsetivši da je njeno obeležavanje obnovljeno 2008. godine, a da je od 2017. zajednički proslavljaju Grad i Hram svetog oca Nikole.Na takmičenju za najbolji slavski kolač učestvovalo je 15 sugrađanki. Laskavi epitet poneo je slavski kolač koji je umesila Snežana Narančić Janjilović iz Udruženja žena „Kikinda“ koja je učestvovala prvi put.Žiri je ocenio da je najlepši izgled imao kolač Radmile Radulović iz Novi Kozaraca, dok je za najbolji ukus nagrađen slavski kolač Kosane Tatomir iz Iđoša.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena