Yunet
 

Društvo

U firmi Žarka Karadžina proverili smo kakvi su benefiti programa “Sticanje praktičnih znanja”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. oktobar 2022. •

U firmi Žarka Karadžina proverili smo kakvi su benefiti programa “Sticanje praktičnih znanja”

Poslodavci iz Kikinde koji imaju potrebu za angažovanjem novih lica i dalje imaju priliku da se prijave za program “Sticanje praktičnih znanja” koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje i na taj način dođu do novih radnika.

Kakve rezultate program daje u praksi, proverili smo u Građevinskoj firmi “Kanasta No2” preduzetnika Žarka Karadžina.

Danas naći dobre majstore u Kikindi ni malo nije lako. To znaju svi koji su poslednjih godina pokušavali da ugovore građevinske poslove.

Svi se čakaju, i majstori, a i posla ima preko glave, kaže Žarko Karadžin, vlasnik Građevinske firme“Kanasta No2” iz Kikinde.

Na sreću mi nismo čekali te smo od Žarka Karadžina saznali više o programu “Sticanje praktičnih znanja” koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje. Kroz ovaj poziv se zapošljava radna snaga koju prvo treba obučiti jer nema prethodnog iskustva u toj oblasti. Konkurs je dostupan na sajtu NSZ-a sa objašnjenjem o obavezama poslodavca i mogućnostima koje sam program pruža, a svakako da su informacije dostupne i u samoj filijali u Kikindi.

“Kanasta No2” koja se 15 godina bavi građevinskim poslovima u Kikindi angažovala je lice koje uči armiračke poslove.

Doduše pored toga ima nekih sitnica kad nema armature, kod mene je neka dva meseca i za sada ide dobro, objašnjava Žarko Karadžin.

Karadžin smatra da je radniku najpre potrebno pružiti poštovanje, a intenzitet učenja je do pojedinca. Ako ima želje, posao može da se savlada.

Celog života se uči. Te sitnice na početku se savladaju, vezivanje i slično, ali nije samo to posao armirača. Mora da zna da ugradi armaturu, koja koju nosi, da pročita projekat, crtež da zna gde šta ide. Armatura može da se savlada za vreme trajanje obuke, ali ima poslova koji se duže uče jer su zahtevniji. Meni je ovaj program pomogao da dobijem adekvatnu radnu snagu. Sa dobijenim sredstvima platim doprinose, zaradu. Dobijam čoveka koji će doprinositi firmi i ako Bog da, i dogodine planiram da uzmem još jednog radnika. Svi se suočavamo sa problemom nedostatka radne snage. Mnogi su otišli preko granice, a ni posao nije lak zbog uslova rada, sunce, sneg, vetar, minus, zato ih ni nema dovoljno, kaže vlasnik “Kanaste No2” Žarko Karadžin.

Za mnoge nezasposlene je ovaj poziv interesantan pre svega jer nauče nove veštine. Brojne su prednosti rada u manjoj sredini, iako svakog ko traži nov posao najpre zanima kolika je zarada. Zato se mnogi odlučuju da se oprobaju u većim sredinama.

Tamo su i ozbiljnije firme, poslovi se pogađaju na višim nivoima i veće su zarade. Ali zato ima puno radnika na crno, kolektivni i lošiji je smeštaj, imnogi imaju problem odvojenosti od kuće, posebno ako imate porodicu. Znam ih puno koji se vraćaju, dodaje Karadžin.

Za izbor lica koje će biti uposleno po programu pomoć može da pruži Nacionalna služba za zapošljavanje ali i sam poslodavac može pronaći nezaposleno lice i predložiti njegovo angažovanje. Zaradu u minimalnom iznosu sa plaćenim doprinosima u prva 3, odnosno 6 meseci pokriva NSZ, a nakon toga bruto plata je na teren poslodavca. Poziv je otvoren do 30.11. ili do utroška sredstava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena