Yunet
 

Društvo

Uzbudljiva debata o ljudskim pravima u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. mart 2024. •

Uzbudljiva debata o ljudskim pravima u Kikindi

Ovogodišnja debata srednjoškolaca obuhvatila je ozbiljne teme koje se tiču ljudskih prava. Kikindske srednje škole razmenjivale su mišljenja, stavove i argumente „za” i „protiv”, a pobeda je pripala članovima ekipe Gimnazije ,,Dušan Vasiljev”.

„Debatujmo zajedno” tema je ovogodišnje debate kikindskih srednjih škola. Gimnazija „Dušan Vasiljev” i Ekonomsko-trgovinska škola u saradnji sa Lokalnim ombudsmanom Grada Kikinde organizatori su ove debate na kojoj su učenici podeljeni u ekipe „za” i „protiv” govorili na temu ljudskih prava.

-Mi smo zaista ponosni na nas i smatram ad se na ovaj način neguje veštia komunikacije, dobijamo veštine za dalji život, rekla je Anđela Beloš učenica Gimnazije „Dušan Vasiljev” Kikinda.

-Malo se zna o debati i samom njenom konceptu. Ekipe su bile sjajne, uživao sam u današnjem danu i ponosan sam na svoju ekipu jer smo se držali kao tim i došli do prvog mesta, dodao je Filip Babić učenik Gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Stručni žiri čine ombudsmani iz Žitišta, Bosne i Hercegovine, Kragujevca i Kraljeva.

-U eri jednog dinamičnog sveta i tehnologije ova deca su se jako dobro snašla i pokazali su jednu veliku zrelost i visok nivo svesti o značajnim društvenim temama i bilo je impresivno slušati ih, zaključio je Nevenko Vranješ član žirija.

-Nadam se i pozivam sve da nastavimo sa ovim debatama. Ovo nije prvi put da neko organizuje debatovanje, ali mislim ad je super da srednjoškolci pričaju o ovim temama i da ih sami biraju, istakao je Milan Novaković ombudsman Grada Kikinde.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač uručio je diplome najboljim učesnicima i, kako je istakao, imao je veliku želju da se pridruži debatovanju.

-Siguran sam da su svi pobednici zato što su učestvovali, puna sala njihovih vršnjaka pokazuje da je ovo način da izraze svoje mišljenje i da zajednički napravimo bolje društvo. Postaje tradicija da grad Kikinda održava debate srednjoškolaca. Teme su izuzetne i u jednom trenutku sam i sam želeo da se uključim, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali samo da demokratija ne pređe u monarhiju, rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Debatovanje ima za cilj razvijanje govorničkih veština kikindskih srednjoškolaca kao i promociju ljudskih prava, a ovogodišnji pobednici debate su đaci Gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena