Yunet
 

Kultura

Kikindska biblioteka obeležila 176 godina rada

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. novembar 2021. •

Kikindska biblioteka obeležila 176 godina rada

Iza vrata najstarije ustanove kulture u gradu, u svet knjiga posetioce su danas vodili bibliotekari u kostimima i kostimirani glumci, a na dečjem odeljenju sedmogodišnji Milan. Među posetiocima smo zatekli đake škola „Sveti Sava“ i „Đura Jakšić“ koji su bili u prilici da se bliže upoznaju sa radom biblioteke.

Najstarija ustanova kulture u gradu svečano je obeležila 176 godine rada. Osnovana je daleke 1845. godine kao Čitaonica Srbska.

Pored izdavanja knjiga, biblioteka organizuje književne večeri, promocije, predavanja, izložbe, ima i izdavačku delatnost.

Svaki naš član nam je jednako važan, naročito u eri digitalnog napretka. Gugl može da vam prenese milion odgovora, a bibliotekar samo onaj pravi. Pored knjiga koje su na raspolaganju imamo i odličnu čitaonicu koja je dostupna svima, a mi smo tu da pomognemo. Trudimo se da u ovim vanrednim uslovima funkcionišemo na najbolji mogući način, kao i da navedemo što više dece da čitaju jer tako razvijaju um i šire svoje vidike– rekla je Dunja Brkin Trifunović, organizatorka kulturnog programa u biblioteci.

Među gostima biblioteke bili su predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan i članica Gradskog veća Milena Živkov.

Danas je pravi dan kada se sećamo našeg sugrađanina velikog pesnika Jovana Popovića. Zahvaljujući zaposlenima uspeli smo da se vratimo u vreme kada je ova ustanova nastala. Svim zaposlenima čestitam ovaj dan – rekla je Živkov.

Svečani dan za najstariju ustanovu kultureupotpunila je i tradicionalna dodela nagrada autorima najboljih radova na literarnom i likovnom konkursu, kao i maskenbal za decu koji će uslediti večeras. Druženje mališana ulepšaće svojim stihovima pesnikinja Zorica Despotov, kao i igre iznenađenja.

U jednoj od najlepših zgrada u Kikindi, biblioteka se nalazi od 1948. godine. Današnji naziv „Jovan Popović“ dobila je 1952. godine u čast čuvenog kikindskog pesnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena