Yunet
 

Kultura

“Panteon Matice Srpske”: Serija o našoj najstarijoj ustanovi kulture

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. novembar 2021. •

“Panteon Matice Srpske”: Serija o našoj najstarijoj ustanovi kulture

Na sastanku koji je održan 4. po starom kalendaru, ili 16. februara 1826. osnovana je u Pešti Matica srpska, najstarija kulturna ustanova našeg naroda. Jovan Hadžić je napisao Ustav i izabran je za predsednika Matice, a Letopis je postao njeno glasilo. Osnivači, šest trgovaca i jedan pravnik, ovaj čin ozvaničili su kružnim potpisima kako nikog ne bi posebno isticali. Sedište Matice srpske bilo je u Pešti sve do 1864. godine kada je preseljena u Novi Sad.

O periodu osnivanja i prvim decenijama rada Matice srpske, njenom mestu, ulozi i značaju za srpski narod, kao i o ličnostiima značajnim za uspon institucije u njenoj ranoj istoriji govori dokumentarno-igrani serijal autora i urednika Božidara Đurana koji u ponedeljak 29. novembra počinje da se emituje na Drugom programu RTS-a od 20.30.

Serija “Panteon Matice srpske” snimana je u Novom Sadu,Sremskim Karlovcima,Somboru,kao i u Budimpešti,Sent Andreji,Aradu,Temišvaru…U igranim scenama rekonstrukcije osnivačkog sastanka Matice srpske koje su snimane u kikindskoj Biblioteci učestvovali su glumci kikindskog Narodnog pozorišta i Dečjeg pozorišta “Lane”.

Koncipirana je kao niz od šest polusatnih epizoda, gde su prve dve sa naslovima Letopis i Matica srpska, posvećene časopisu i Matici kao ustanovi. Naredne četiri su portreti Jovana Hadžića, prvog predsednika, pesnika i pisca Srpskog Građanskog zakona,jednog od najvažnijih zakona naše pravne istorije, Teodora Pavlovića,sekretara i urednika Letopisa koji je u Maticu uveo neke od najuglednijih ličnosti toga doba, Save Tekelije,predsednika i najvećeg matičinog dobrotvora, osnivača Tekelijanuma, Jovana Plemenitog Naka, osnivača prve književne nagrade u nas, dobrotvora i jednog od ktitora hrama Svetog Spiridona u Trstu.

O Matici srpskoj, istorijskom kontekstu u kojem je nastala i ljudima koji su je osnovali u seriji govore prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, prof. dr Đorđe Despić (urednik Letopisa u periodu od 2016. do 2020. godine), prof. dr Dušan Nikolić, bivši sekretar Matice srpske, akademik Vasilije Krestić, prof. dr Aleksandar Milanović, prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Milena Polojac, prof. dr Isidora Bjelaković, mr Kosta Vuković, upravnik muzeja Eparhije budimske u Sent Andreji, dr Dušan Popov iz Temišvara, Dragomir Dujmov, profesor gimnazije u Budimpešti, kao i sveštenici Eparhije budimske, Milan Stanković, istoričar…

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena