Yunet
 

Kultura

Mladi kao pokretači promena: U„Eđšeg-u” čuvaju sećanje na Mađarsku Revoluciju iz 1848.

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. mart 2024. •

Mladi kao pokretači promena: U„Eđšeg-u” čuvaju sećanje na Mađarsku Revoluciju iz 1848.

Sugrađani mađarske nacionalnosti obeležili godišnjicu mađarske revolucije i borbe za slobodu iz 1848/49. godine. Vođa i najistaknutiji pojedinac ove revolucije je bio Lajoš Košut .

Dogodilo se pre 176 godina, 14. i 15. marta 1848. u Budimpešti. Nekolicina mladih ljudi, uz jednu pesmu i 12 zahteva pokrenuli su revoluciju tražeći slobodu. Naistaknutiji vođa ove revolucije bio je Lajoš Košut. I danas, u KUD-u Eđšeg održe prigodan program u znak sećanja na događaje iz 1848. godine kada je počela borba protiv Austro-ugarske vlasti za samostalnu i nezavisnu državu.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma kod mađarskog naroda i postao je simbol slobode i borbe za očuvanja nacionalnog identiteta mađarskog naroda. Mi se svake godine okupljamo i dajemo počast našim hrabrim revolucionarima iz 1848.godine i polažemo venac na spomen ploču najistaknutijem revolucionaru Lajošu Košutu.Martovska omladina je te godine objavila u svom proglasu šta želi narod: slobodu mir i slogu. Ono što je zanimljivo je da je i posle 176 godina ova poruka i dalje aktuelna i te vrednosti su dragocene i moramo se potruditi da ih sačuvamo, istakla je ovom prilikom Eržebet Savanović, potpredsednica KUD Eđšeg”.

Polaganju venaca prisustvovala je članica Gradskog veća Grada Kikinda zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici Melita Gombar, pomoćnik gradonačelnika Kikinde Šandor Talpai ali prijatelj iz Mađarske, gradonačelnik Galgahevisa, Vonu Andraš. Progam su pripremili članovi „Eđšega” uz podršku đaka škole „Feješ Klara”. Polaganju venaca prethodila je misa u rimokatoličkoj crkvi sv. Franje Asiškog.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena