Yunet
 

Kultura

Celonedeljni kulturni sadržaji posvećeni su istaknutom književniku Dušanu Vasiljevu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. mart 2024. •

Celonedeljni kulturni sadržaji posvećeni su istaknutom književniku Dušanu Vasiljevu

Grad Kikinda ove nedelje postaje centar kulture, slavljem jednog od svojih najistaknutijih sugrađana. Prvi put, Kikinda je domaćin manifestacije ,,Dani Dušana Vasiljeva”, posvećene velikanu srpske književnosti, pesniku i piscu čija dela i danas inspirišu. Učešće povodom stogodišnjice smrti Dušana Vasiljeva uzele su praktično sve kulturne ustanove u gradu.

-„ Svečanu akademiju organizujemo u sredu 27. marta , tačno na dan smrti Dušana Vasiljeva. Svečana akademija će se održati u 19 sati u Narodnom pozorištu i svi sugrađani su dobrodošli. Svečanost se sastoji iz dve celine – u prvom, formalnom delu očekujemo dodelu prestižne nagrade „Dušan Vasiljev”. Ove godine, dobitnik ove književne nagrade je dr Milan Micić za književno delo „Čudo u Banatu”, a naravno, ova svečanost ne bi bila ni uspešna ni potpuna da nismo uključili mlade ljude. Obeležavanje godišnjice smrti Dušana Vasiljeva je izuzetno važan kulturni događaj, s obzirom na sve ono što nam je Dušan ostavio,” izjavila je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

Uvod u celonedeljnu manifestaciju u čast Vasiljevog stvaralaštva bilo je otvaranje izložbe ,,Čitanje Vasiljeva” u Narodnom muzeju, dok će se u Biblioteci održati okrugli sto. Sutra od 20 sati u Narodnom pozorištu održaće se predstava ,,Oblaci”, kao svojevrsni omaž celokupnom životu i radu Dušana Vasiljeva, dok je centralni deo manifestacije zakazan za sredu.

-„ Naša škola, kao jedina Gimnazija u Srbiji nosi ime našeg pesnika Dušana Vasiljeva i tim povodom smo prvi put ove godine raspisali literarni konkurs na kome se odazvalo 59 učenika gimnazija iz 15 gradova. Takođe bih napomenula da imamo učešće i gimnazije iz Temišvara, iz Rumunje, tako da možemo reći da je ovo i Međunarodni konkurs. Nadamo se da će ovaj konkurs zaživeti i da ćemo ga nastaviti i sledeće i narednih godina. Pomenula bih da su radovi vrlo šaroliki, i proza i poezija,” dodala je Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Pobednički rad napisala je Tisa Felbab, učenica Gimnazije „Dušan Vasiljev” iz našeg grada, drugo mesto pripalo je učenici iz Filološke gimnazije Petri Pavlović dok je trećenagrađen učenik iz užičke gimnazije Filip Vlašković. 27. marta u ranim jutarnjim satima biće položen venac na bistu ispred škole, dok će venci biti položeni i na grob Dušana Vasiljeva od 11 sati. U popodnevnim časovima, tačnije od 17 sati biće dodeljene 23 plakete najuspešnijim maturantima koji su se izdvojili kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena