Yunet
 

Kultura

Uveliko je u toku studijski program posvećen skulpturi u terakoti

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. april 2024. •

Uveliko je u toku studijski program posvećen skulpturi u terakoti

Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra” godinama unazad sprovodi studijski program posvećen skulpturi. Za studente umetnosti ovo je od velikog značaja, jer im je pružena jedinstvena prilika da se nađu u svom prirodnom okruženju, steknu nova znanja koja će im pomoći u daljoj karijeri, ali i da se međusobno upoznaju.

Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra”, pored izložbene delatnosti, organizator je internacionalnog simpozijuma skulptura velikog formata u terakoti, što se smatra jedinstvenim umetničkim događajem. Studijski program posvećen skultpuri uveliko je u toku, a za same studente program je od velike važnosti jer im je pružena prilika da se susretnu sa nečim novim, kao i da steknu nova znanja i iskustva.

-Ovaj program je dosta značajan jer nam omogućava rad u tehnologiji, u terakoti, građenje i zidanje, a omogućava i velike formate. Sreo sam se sa ovim materijalom, a ova prilika mi pruža da nastavim ono čime želim da se bavim, rekao je student Nikola Pavković.

-Znači nam program dosta jer učimo novu tehniku, obično vajamo iz mase i ovo je drugačije zbog forme, a i zanimljivo je. Drago mi je da učim kako se ovo radi, dodala je studentkinja Marija Peštanac.

Studenti su podeljeni u dve grupe, april mesec posvećen je studentima umetnosti iz Beograda i Cetinja, dok je maj mesec rezervisan za studente Novog Sada, Temišvara, Hrvatske i Albanije.

-Mi imamo dugu tradiciju saradnje sa Terrom, a ovo je za vajarstvo ogromna stvar. Studenti kada dođu ovde dobiju prostor i nove ideje, imaju vrhunske uslove i ovaj izlet im dobro dođe, zaključio je Adin Rastoder stručni saradnik.

-Studijski program studentima donosi savladavanje novih tehnika, treba da iskuse ovako nešto jer to nemaju na fakultetu. Bitan faktor je i generacijsko umrežavanje, neka vrsta transfera znanja koja će im omogućiti da razmenjuju iskustva i znanja i možda u budućnosti oforme neke umetničke pokrete, istakao je Aleksandar Lipovan direktor CLPU „Terra”.

Budućim vajarima učešće u programu postaje deo studentskog kurikuluma, a cilj je da „Terra” postane Regionalni centar za skulpturu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena