Yunet
 

Kultura

Predavanje Matice srpske obogatilo je kikindski Istorijski arhiv

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 22. jun 2024. •

Predavanje Matice srpske obogatilo je kikindski Istorijski arhiv

Istorijski arhiv Kikinde obogatilo je predavanje „Dobrotvori Matice srpske sa područja Banata i njihove zadužbine” koje je održala doktorka Jelena Veselinov. Ovo predavanje istaklo je ličnosti koje su za sobom ostavile zadužbine, a Kikinđanin Đoka Radak jedan je od njih.

„Dobrotvori Matice srpske sa područja Banata i njihove zadužbine” predavanje je koje je održano u kikindskom Istorijskom arhivu. Na ovom predavanju istaknute su ličnosti koje su za sobom ostavile zadužbine i neizbrisiv trag koji je od velikog značaja srpskom narodu. Među zadužbinarima našlo se i ime znamenite ličnosti Kikinde, Đoka Radak.

-Matica je zaista vodila računa o tim zadužbinama, a i dan danas se bori za povraćaj nekih od njih u postupku restitucije. Ovo je veoma značajno predavanje za Kikinđane, zato što imate nekoliko izuzetnih ličnosti koji su bili veliki zadužbinari Matice srpske, dobro je da ih se podsetimo, istakla je doktorka Jelena Veselinov upravnica poslova Matice srpske.

Predavanje je otkrilo kakvi su bili ciljevi dobrotvora i zadužbinara, koji su bili motivi da osnuju svoje zadužbine, ali i čvrsto govori o tome koliko su poverenja imali u Maticu srpsku.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena