Yunet
 

Društvo

Bogdan Zavišin predstavio je život i rad znamenitog Kikinđanina, Pavla Kenđelca

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. jul 2024. •

Bogdan Zavišin predstavio je život i rad znamenitog Kikinđanina, Pavla Kenđelca

Srpska pravoslavna crkvena opština organizovala je predavanje posvećeno Pavlu Kenđelcu, povodom 258. godišnjice rođenja ovog znamenitog Kikinđanina. O liku i delu značajne ličnosti našeg grada govorio je Bogdan Zavišin, učenik drugog razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Povodom 258. godišnjice od rođenja Pavla Kenđelca, jedne od najznačajnijih ličnosti grada Kikinde, Srpska pravoslavna crkvena opština organizovala je predavanje na kojem je predstavljen život znamenitog Kikinđanina. Bogdan Zavišin, učenik drugog razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev” u svom naučno-istraživačkom radu govorio je o Kenđelcu i time zavredio prvo mesto na republičkom takmičenju talenata.

-Veoma je važno da se Kikinđani upoznaju sa ličnošću Pavla Kenđelca, jer se malo zna i spominje. Bio je jedan od najobrazovanijih i istaknutijim ličnosti krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka, a dao je i doprinos prirodnim naukama, istakao je Bogdan Zavišin učenik drugog razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev” Kikinda.

-Kikinda je postala obeležena raznim manifestacijama koje isključuju ljude, čini mi se. Postoji kroz istoriju niz znamenitih ličnosti o kojima treba da pričamo. Bogdan nas je pozvao da pogledamo njegov rad o Kenđelcu, čiji je otac osnivač Kikinde. Pavle je najobrazovanija ličnog i onog i ovog vremena, dodao je sveštenik Miroslav Bubalo.

Predavanju je prisustovao i predsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan.

-Za mladog čoveka poput Bogdana koji se odlučio da uradi ovakvu stvar imam samo reči hvale. Siguran sam da ćemo čuti mnogo važnih stvari o Pavlu Kenđelcu, koji je jedan od najznačajnijih ličnosti kikindske istorije. Čuvenu rečenicu „Odavde ne idemo!” izrekao je otac Pavla, koji je krstom označio mesto u centru našeg grada, te stvari je važno pomenuti i podsetiti narod, zaključio je Mladen Bogdan predsednik Skupštine grada Kikinde.

Grad Kikinda različitim kulturnim događajima, izložbama i predavanjima čuva i neguje tradiciju i kulturu, a na taj način podseća Kikinđane o značaju nekadašnjih znamenitih ličnosti našeg grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena