Yunet
 

Poljoprivreda

PSS Kikinda nastavlja podršku poljoprivrednicima kroz besplatne analize zemljišta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. jun 2024. •

PSS Kikinda nastavlja podršku poljoprivrednicima kroz besplatne analize zemljišta

Dobra vest za sve poljoprivrednike iz Kikinde i okoline – Poljoprivredna stručna služba Kikinda i ove godine nastavlja sa pružanjem besplatnih agrohemijskih analiza zemljišta. Na taj način biće omogućeno svakom poljoprivrednom gazdinstvu da dobije detaljne informacije o kvalitetu svoje zemlje za četiri uzorka potpuno besplatno. Projektom podržanim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, analiziraće se tri hiljade uzoraka sa područja grada Kikinde i opštine Novi Kneževac što je važan korak u unapređenju poljoprivredne proizvodnje i očuvanju plodnosti zemljišta.

-„ Mi ćemo kao i do sada na osnovu hemijske analize uz pomoć naših savetodavaca da damo određene preporuke za primenu veštačkih mineralnih đubriva i na taj način da oni poboljšaju kvalitet zemljišta, plodnost i da u jednoj sferi poljoprivredne prakse dobro vode tu svoju proizvdnju. Bavimo se i e-agrarom, pomažemo poljoprivrednim proizvođačima da ostvare svoja prava, ove analiza zemljišta koje mi radimo su povezane i one će biti vidljive u tom sistemu,” rekao je između ostalog Mladen Đuran, direktor PSS Kikinda.

-„ Ovaj projekat koji smo dobili zahteva da poljoprivredni proizvođač zna broj parcele uz ostale ove opšte podatke, ime, prezime, adresu, broj poljoprivrivrednog gazdinstva, takođe moguće je da se do četiri uzorka po gazdinstvu urade i kod neregistrovanih proizvođača, za njih je procedura ista – opet nam daju broj parcele na osnovu kog mi izlazimo na teren i uzorkovati tu njivu. sad u ovom prvom naletu poželjno je da se uzorkuju strnine, isto kao kod svakog uzorkovanja, potrebna je da njiva bude čista od useva, da ne bude useva na jnivi, tako da bi na osnovu analize napravili pravi presek stanja gde smo i šta smo, ” dodao je, između ostalog Aleksandar Pap savetodavac za ratarstvo PSS Kikinda.

Prijavljivanje se obavlja telefonskim putem na broj telefona 422 374, mejl adrese [email protected] ili doći lično na adresu Kralja Petra I 49 dok meštani okolnih sela to mogu učiniti u svojim mesnim zajednicama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena