Yunet
 

Poljoprivreda

Kiša je kasno stigla za pšenicu – struka kaže da će prinosi biti prepolovljeni

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. april 2024. •

Kiša je kasno stigla za pšenicu – struka kaže da će prinosi biti prepolovljeni

Konačno je posle tri meseca pala kiša. Ratari su je jedva dočekali, ali je za jesenas zasejanu pšenicu i ječam došla kasno.

Procene su da će rod kod ovih kultura biti prepolovljen.

Kiša je prekinula radove u polju. Sudeći po prognozama biće je i tokom noći i sutrašnjeg prepodneva, ali bi se ratari već tokom vikenda mogli vratiti završetku setve kukuruza i suncokreta.

Iza nas su tri meseca suše što se itetakao odrazilo na strnine.

– Kiša će možda malo ublažiti posledice. Ovih 7 do mm kiše što je palo praktično je dva dana života za ozime strnine. Što se tiče kukuruza i suncokreta naravno poboljšaće procenat vlažnostiu setvenom sloju. Mada mi već imamo na terenu kukuruza koji su posejani marta meseca i koji su sad u fazi dva tri lista. Niko ne priželjkuje mraz ali ne znamo kako će ovo vreme dalje ići i kakve će biti posledice, ali svaki scenario je moguć. Ali za kulture koje su posejane poslednjih nekoliko dana i one koje će biti u narednim danima posejane će imati dobru startnu vlagu, kaže Zoran Simić, agronom Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Ratari su smanjili površine pod kukuruzom. Neko i do 50 odsto, deo za 10 odsto, ali je u svakom slučaju ove kulture manje nego inače. Prednost su dali suncokretu.

– Pa površine su povećane bez obzira na cenu, to je jednostavno kultura koja trpi ove uslove. Tako da su ipak tu klimatski uslovi presudni za strukturu setve, dodaje Simić.

Letnja temperatura usred proleća zbunila je vegetaciju. I, umesto da toplota podstiče rast, zbog hroničnog nedostatka padavina i toplih vetrova, usevi pšenice su izuzetno niski. Biljke ubrzano prolaze pojedine faze razvoja, zbog čega se u polju mogu videti, čak mesec dana ranije, prvi klasovi. To najavljuje ranu žetvu i gotovo prepolovljene prinose.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena