Yunet
 

Sport

Kikinda jača sportski duh: Fokus na mladima i fer-pleju, jer samo tako svi pobeđuju

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. mart 2024. •

Kikinda jača sportski duh: Fokus na mladima i fer-pleju, jer samo tako svi pobeđuju

Kikinda, grad koji na sportskoj mapi Vojvodine, a i šire, zauzima visoko mesto zahvaljujući svom bogatom sportskom duhu i tradiciji, ponovo potvrđuje svoj ugled. Ovog puta, fokus je na najmlađima, našim sugrađanima koji od malih nogu uče važnost fer-pleja i sportskog nadmetanja. Za kraj aprila, u Osnovnoj školi ,,Vuk Karadžić’, planirana su sportska nadmetanja koja obećavaju uzbuđenje, druženje i pre svega – fair play, jer jedino na taj način – svi pobeđuju.

Goran Petrović, inače idejni tvorac projekta ,,Navijaj i igraj fer” ističe kako u današnjem svetu sporta postoji tendencija zaboravljanja pravila dobrog sportskog duha, te da projekt ima za cilj da mladima usadi pravilne vrednosti kada su u pitanju ponašanje na sportskim događajima i fer-plej među sportistima. Oko 500 učenika osnovnih škola biće uključeno u projekt u našem gradu.

– ,, Sa Kikindom imamo odličnu saradnju kroz Savez za školski sport Vojvodine. ,,Navijaj i igraj fer” je projekt podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, kao deo njihovih specijalnih programa” – navodi Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza.

Kikinda je ponovo izabrana za domaćina ovog značajnog projekta zbog svoje reputacije i sposobnosti da realizuje slične inicijative.

–,, Početak projekta ,,Navijaj i igraj fer” obeležen je današnjim seminarom za nastavnike, koji će u narednih mesec dana deci prenositi metode i tehnike pozitivnog navijanja. Projekt se završava krajem aprila organizacijom sportskog događaja fokusiranog na prijateljstvo više nego na takmičenje, gde će deca navijati za timove iz različitih škola” – objašnjava Jelena Krvopić, predsednica Školskog sportskog saveza Kikinde.

Gradonačelnik Nikola Lukač veruje da će realizacija ovog projekta imati veliki značaj za decu, uči ih da budu fer i da pravilno podržavaju jedni druge, kao i da se nose sa uspehom i neuspehom.

–,, Za nas je ključno da se duh fer-pleja vrati na sportske terene” – izjavio je Lukač.

Kada se vrednosti kao što su fer-plej i međusobno poštovanje stavljaju u prvi plan, pobednik nije onaj koji prvi pređe ciljnu liniju ili postigne najviše poena, jer samo kada se igra po pravilima, svi smo pobednici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena