instagram
 
instagram

Društvo

Zapošljavanje nakon srednje škole ključno za osobe sa invaliditetom

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 18. mart 2024. • 12:11 •

Zapošljavanje nakon srednje škole ključno za osobe sa invaliditetom

Koliko je značajno radno angažovanje osoba sa invaliditetom i njihovo zapošljavanje nakon završene srednje škole bile su teme okruglog stola koje je organizovalo Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“. Učesnici su razmenili iskustva i primere dobre prakse, ali isto tako ukazali i na problem – veliki broj osoba sa invaliditetom nevidljiv je za sistem.

Projekat „Radnim angažovanjem do inkluzije“ već proteklih nekoliko meseci realizuje subotičko Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ u saradnji sa Udruženjem „Volja za životom“ iz Velike Plane. Kao rezultat toga, u Subotici je pokrenut Radni centar za izradu dekorativnih sveća i sapuna, koji bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

„Mi vidimo da imamo veliki broj osoba sa invaliditetom koji po završetku škole, prosto kada izađu iz sistema postanu nevidljivi, ne nalaze se nigde, a jako je važno da ostanu u kontaktu sa svojim vršnjacima, da ostanu u društvenim okvirima, da se prosto radno angažuju i da zadovolje te osnovne ljudske potrebe. Koliko god da u jednom gradu ima radnih centara ili sličnih programskih aktivnosti za osobe sa invaliditetom, uvek treba još i uvek fali još. Isto kao što i mi imamo na raspolaganju gomilu firmi, zanimanja, tako je i njima potrebno da u skladu sa svojim afinitetima, sposobnostima, mogućnostima i željama prosto izaberu gde bi mogli i želeli da se uključe“ – istakla je koordinatorka projekta, Snežana Maravić.

Svoj rad je na okruglom stolu predstavilo Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Biser“ iz Srbobrana. Socijalnim preduzetništvom se bave od 2006.godine, proizvode povrće u plastenicima i staklenicima, sakupljaju PET ambalažu, te prave i prodaju ručne radove. Njihovi korisnici su učestvovali i u javnim radovima na održavanju javnih zelenih površina, što je bilo značajno zbog sticanja prakse, a kako ističu, njih petoro uspelo je da pronađe i zaposlenje.

„Mislim da smo puno toga učinili u našoj lokalnoj sredini i time što smo zapošljavali osobe sa invaliditetom preko javnih radova i mogu da kažem da u ovom trenutku mi nemamo osobe sa invaliditetom prijavljene kod Nacionalne službe za zapošljavanje koje su kategorisane kao osobe sa intelektualnim teškoćama. Mislim da je to naš veliki uspeh koji smo kroz taj naš dugogodišnji rad postigli kako za širu zajednicu, tako i za same te osobe“ – navela je Slavka Popić ispred Udruženja „Biser“.

Projekat „Radnim angažovanjem do inkluzije“ realizuje se u okviru inicijative koja je do Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu i finansira se sredstvima Evropske unije, dok Grad Subotica takođe sufinansira projekat.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena