instagram
 
instagram

Društvo

Koja je sudbina „Telefonije a.d.” i gasifikacije 12 prigradskih naselja?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 28. mart 2024. • 13:59 •

Koja je sudbina „Telefonije a.d.”  i gasifikacije 12 prigradskih naselja?

Udruženje građana „Zelena oaza“ pokrenulo je peticiju  sa ciljem da se konačno razreši sudbina projekta gasifikacije 12 prigradskih mesnih zajednica koji je započeo pre 15 godina i stao odlaskom kompanije „Telefonija a.d.“ u stečaj. Kako navode, na taj način žele da reše i problem zagađenosti vazduha i svim meštanima omoguće priključenje na gasnu mrežu.

Građani 12 mesnih zajednica na obodu grada deceniju i po kasnije još uvek čekaju da gas dođe do njihovih domova. Firma „Telefonija a.d“ tamo je pokrenula izgradnju gasovodne mreže, a epilog je da je u devet naselja – Bajmoku, Čantaviru, Starom i Novom Žedniku, Đurđinu, Višnjevcu, Ljutovu, Gornjem i Donjem Tavankutu završena kompletna instalacija u dužini od 350 kilometara, da su izgrađene dve gasne stanice i da su tri naselja dobila upotrebnu dozvolu. I onda je preduzeće otišlo u stečaj, radovi stali, a građani ostali bez odgovora na pitanje – kada će dobiti gas?

„Punih 15 godina nakon što je ta firma otišla u stečaj, mi i dalje danas nemamo odgovor šta se dešava sa tom firmom, da li to može da se reši i da se na taj način ta gasna instalacija stavi u funkciju. Jednostavno da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke i da se da odgovor da li firma „Telefonija“ može da se reši, ako ne dajte nam drugog operatera, da možemo da razvijamo porodične biznise, imamo mi tu i velike industrijske komplekse kojima takođe treba gas, treba i za građane, ali prvenstveno zbog poboljšanja kvaliteta vazduha“ – pojašnjava predsednik UG „Zelena oaza Subotica”, Mihajlo Ždrnja.

Sa ciljem rešavanja problema nedostatka gasne infrastrukture na teritoriji Subotice pokrenuta je i peticija „Gasni priključak za 1 dinar“.

„Mi ovom peticijom želimo da pokažemo građanima da je bitno da gasifikujemo ceo grad prvenstveno zbog javnog zdravlja. Znači nije dovoljno da Milan, Pera ili Žika ima gasni priključak, kad oko njega ima 10-15 komšija koji lože. Svesni smo da su individualna ložišta najveći zagađivači i zato mi moramo sami da damo odgovor na to zagađenje. Mi mislimo da je jedno od rešenja masovna i planska gasifikacija i zato nam je cilj da taj gasni priključak bude besplatan.“

Peticija može da se potpiše putem fejsbuk stranice Udruženja građana „Zelena oaza“, kao i u mesnim zajednicama koje su bile predviđene projektom gasifikacije. Plan je da se u narednom periodu ona preda rukovodstvu Grada.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena