Yunet
 

Društvo

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio Kovačicu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. mart 2024. • 15:07 •

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio Kovačicu

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio je Kovačicu. Čelnik naučne institucije Slovačke održao je motivaciono predavanje za slikare, njihove potomke i mlade umetnike na temu “Značaj slikarstva Kovačice za Slovačku i slovačku kulturu”.

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio je Kovačicu, i tom prilikom, mnogobrojnoj publici je govorio o značaju kovačičkog naivnog slikarstva.

O naivnom slikarstvu Kovačice, ulasku Kovačice na listu svetske kulturne baštine UNESKA i novootvorenom centru za digitalizaciju, govorili su domaćin Pavel Babka, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srbije Stanko Blagojević, ambasador Slovačke u Srbiji, njegova ekselencija Mihal Pavuk, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Dušanka Petrak, docent doktor Adam Sofronijević, iz JP Pošte Srbije.

Prisutni na ovom kulturnom događaju od izuzetnog značaja za Kovačicu, bili su i redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novo Sadu dr Dušan Nikolić, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici Ana Žolnaj Barca, predstavnici mesnih zajednica i kulturnih ustanova slovačkih vojvođanskih mesta, slikari, potomci umetnika i mladi slikari, kao i predstavnici i đaci oz OŠ „Mlada pokolenja“.

Centar za digitalizaciju je svečano otvorio ambasador Slovačke Mihal Pavuk. Na kraju programa, gosti su razgledali centar za digitalizaciju, kao i galerije naivnih slika.

Slovačka Akademija nauka podržava kulturno poslanike Srbije i Kovačice, da se naivna umetnost iz Kovačice uskoro nađe i na UNESKO-voj listi svetske nematerijalne kulturne baštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena