instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Dostojno obeležavanje 125 godina od smrti Mora Tana

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 12. mart 2024. • 11:28 •

Dostojno obeležavanje 125 godina od smrti Mora Tana

Svetom misom, otvaranjem izložbe, komemoracijom i brojnim pratećim sadržajem obeležena je 125. godišnjica smrti bečejskog velikana, mađarskog slikara Mora Tana. Program je realizovan u organizaciji Društva intelektualaca braće Tan i uz stručnu podršku Gradskog muzeja Bečej.

Svečani program je počeo Svetom misom u crkvi Velike Bogorodice u centru našeg grada, za koje je vladalo veliko interesovanje Bečejaca i na kojoj je učestvovao i biskup Ferenc Fazekaš.

Posle mise svečanost je nastavljena u Spomen kući „Tan” uz prigodan program, govore i otvaranjem izložbe koja predstavlja život i rad našeg velikana Mora Tana, kao i dokumentarnim filmom o njemu.

Ono što je manje poznato o Moru Tanu je činjenica da ga je Lajos Košut sa 19 godina lično zamolio da dizajnira nacrt prve mađarske poštanske markice, dodao je Bonifart.

Program je završen svečanim prijemom. Inače izložba koju čini više od 20 kvalitetnih Mor Tan reprodukcija i dve originalne slike, kao i projekcija dokumentarnog filma i mnoge druge zanimljivosti, može se besplatno posetiti do 18. marta, od 9 do 15 časova u Spomen kući Tan u Bečeju.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena