instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Počeo Vaskršnji post

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 18. mart 2024. • 07:11 •

Počeo Vaskršnji post

Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, kom prethodi Vaskršnji, odnosno Časni post, koji će ove godine trajati od 18. marta do 4. maja.

Prema pravoslavnom učenju, post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli, dok se telesni post odnosi na uzdržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

Vaskršnji post je najstroži, dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti „na vodi”. Deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila.

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Sedma i poslednja sedmica Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

Izvor: Blic žena

 
 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena