instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

U Bečeju premijero predstavljeni „Mongolski pohodi na Evropu”

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 5. april 2024. • 09:24 •

U Bečeju premijero predstavljeni „Mongolski pohodi na Evropu”

Knjiga „Od Urala do Carigrada, mongolski pohod na Evropu 1236-1243“ od autora dr Aleksandra Uzelca, predstavljena je u Gradskom muzeju Bečej. A ono što je značajno i zanimljivo za ovo izdanje jeste da je ovo ujedno bila premijerna promocija ove knjige u nekoj instituciji u Srbiji.

Predavanje Uzelca koje je održano u istoj ovoj ustanovi kulture u Bečej sredinom jula 2022. godine, pod nazivom „Mongolska najezda i njene posledice na naše zemlje“  bila je uvod u ovu knjigu, koja se godinu ipo dana kasnije našla pred čitaocima.

Priča i tematika knjige je, kako ističe autor, nešto što je činilo njegov diplomski rad pre dvadeset godina, a reč je o mongolskom pohodu, odnosno na veliku mongolsku invaziju na Evropu koji se protegao od 1236-1243 godine, odnosno na mongolsku zapadnu ekspanziju kao i pohodi na istočnu, centralnu i jugoistočnu Evropu.

Kako ističe doktor Uzelac, do kompletne građe za ovu knjigu, došao je uz pomoć interneta, ali i prijatelja iz cele Evrope.

Istorijski institut Beograd je izdavač knjige, a ono što je boljka naučnih izdanja i knjiga, jeste mali tiraž, pa je tako i ova knjiga štampana u svega 400 primeraka. Kada je reč o tematici, odnosno Mongolima, autor sa osmehom ističe da se ovoj temi više ne vraća i da je ona apsolvirana.

Kada je reč o Gradskom muzeju Bečej, pored aktuelne postavke crteža iz kolekcije Damnjanović i promocije knjige o Mongolima, krajem aprila ili početkom maja očekuje se još jedna likovna izložba, a potom sledi bogat kulturno istorijski program tokom leta u ovoj instituciji.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena