instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Građani opštine Bečej savesni u vakcinisanju dece

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 6. mart 2024. • 08:58 •

Građani opštine Bečej savesni u vakcinisanju dece dr Đurđinka Drča Stanko, pedijatar u Dečijem dispanzeru Bečej

U opštini Bečej vakcinisano je gotovo 99 odsto dece, što je daleko više u odnosu na veće gradove u Srbiji, gde su se počele pojavljivati epidemije zaraznih bolesti za koje se verovalo da su iskorenjene.

Od jeseni do sada u opštini Bečej zabeleženo je nekoliko slučajeva velikog kašlja kod dece uzrasta od 10 do 15 godina, koja su vakcinisana u najranijem uzrastu i kod kojih bolest nije izazvala komplikacije, ističe doktorka Đurđinka Drča Stanko, pedijatar u Dečijem dispanzeru u Bečeju.

Sama vakcina protiv velikog kašlja ne daje doživotni imunitet pa se u svetu preporučuje nakon primljenih doza i revakcine u prvoj i drugoj godini života, primanje vakcine i pred školu u adolescenciji, a zatim na svakih 10 godina.

Prema propisanom kalendaru vakcinacije, deca u Srbiji od rođenja do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina.

Roditelji najviše strahuju od MMR vakcine, koja štiti od malih boginja (morbila), zaušaka i rubele. Prva doza se daje deci uzrasta od 12 do 15, a najkasnije do 18 meseca života, a druga pre polaska u školu sa sedam godina.

Vakcinacijom, odnosno stvaranjem kolektivnog imuniteta se ujedno štite i deca koja zbog medicinskih razloga ne mogu da budu vakcinisana, ističe Drča Stanko.

Stručnjaci savetuju da vakcinaciju ne treba odlagati, a u bečejskom Dečijem dispanzeru nastoje da roditeljima razjasne sve nedoumice i daju odgovore na sva pitanja, sa ciljem da im pruže sve neophodne informacije sa kojima struka raspolaže.

Nakon vakcinacije moguća je pojava otoka i crvenila na mestu uboda, kao i skok telesne temperature. To nije razlog za brigu, jer se radi o lokalnim promenama koje uglavnom brzo prolaze bez ikakvih terapija.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena