instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Cvetanje drveća sa sobom nosi alergijske reakcije

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 29. mart 2024. • 08:00 •

Cvetanje drveća sa sobom nosi alergijske reakcije dr Slađana Gajinov, otorinolaringolog u Domu zdravlja Bečej

Usled pogodnih vremenskih prilika, sezona alergena ove godine počela je nešto ranije. Trenutno najviše muka imaju oni koji su alergični na polen drveća budući da je u vazduhu trenutno najveća koncentracija polena breze, čempresa, jasena i vrbe.

Polenova zrna kod više od 20 odsto ljudske populacije izazivaju alergijske reakcije, a pacijenti se lekarima najčešće javljaju sa tegobama poput kijanja „u naletima“, kašlja, suzenja očiju, curenja nosa.

Neretko se dešava da oni kod kojih su simptomi alergije izuzetno izraženi ne mogu da obavljaju svoja radna zaduženja ili pak da pohađaju vaspitno-obrazovne ustanove, ističe doktorka Gajinov i dodaje da se nakon posete izabranom lekaru ili pedijatru, pacijenti šalju na specijalističke preglede, ukoliko se proceni da postoji potreba za tim.

Terapija koja se pripisuje osobama koje pate od sezonskih alergija sastoji se od antihistaminika, intranazalni kortikosteroidi, kojih se inače pacijenti pribojavaju, a ne postoji realan razlog za to ističe doktorka Slađana Gajinov.

Alergije treba držati pod kontrolom, pre svega zbog remećenja kvaliteta života. Ipak, osobama kod kojih se pojave alergijski simptomi ne bi trebalo da se leče same, već da se obrate lekaru za pomoć.

Inače, sezona alergena traje do prvih dana novembra kada se završava cvetanje pelina i ambrozije. Međutim, početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena