Yunet
 

Društvo

Čuvamo sećanje na heroje ravnice: U sredu svečano obeležavanje 80.godišnjice stradanja Velikokikindskog partizanskog odreda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. avgust 2021. •

Čuvamo sećanje na heroje ravnice: U sredu svečano obeležavanje 80.godišnjice stradanja Velikokikindskog partizanskog odreda

Svečano obeležavanje 80. godišnjice pogibije Kikindskog partizanskog odreda biće upriličeno u sredu 4. avgusta u organizaciji Grada Kikinde, gradskog odbora SUBNOR-a, Narodnog muzeja i Kulturnog centra. Obeležavanje će početi u 10 sati na Simićevom salašu gde će biti položeni venci na spomenik palim borcima. Od 11.30 na gradskom trgu (Spomenik žrtvama fašizma) biće otvorena izložba “Heroji ravnice” posvećena Kikindskom partizanskom odredu, a u Narodnom muzeju u 12 sati izložba “Komandir Uglješa” posvećena Uglješi Terzinu.

Prevoz do Simićevog salaša za borce, porodice boraca, potomke i druge zaintresovane građane biće organizovan u 9.30 sati kod Galadske i nešto kasnije u Mikronaselju (ispred Bela Vile).

Nakon što je 28. jula 1941. godina na nekadašnjem Jakinom salašu osnovan Velikokikindski partizanski odred borci koji su mu pristupili izveli su nekoliko diverzantskih akcija. Nemci su nakon toga počeli intezivnu potragu za partizanima koji su se sklonili na Simićevom salašu na putu između Kikinde i Bašaida.-Nemci su bili dobro obavešteni. Policijske snage su procenile da će im biti teško sa dobro organizovanim odredom, pa su u pomoć pozvani pripadnici Vermahta. Direktna borba dogodila se 4. avgusta u sedam sati i trajala je dva sata. Poginulo je 11 boraca ovog odreda – podsetio je istoričar Lazar Demić na prošlogodišnjem obeležavanju stradanja kikindskih partizana.Na Simićevom salašu poginuli su komandant Uglješa Terzin i politički komesar Rada Trnić. Osim njih streljani su vlasnik salaša i posluga koja se zatekla na ovom mestu. Do kraja rata život za slobodu dalo je oko 600 stanovnika našeg grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena