Yunet
 

Društvo

Ambasadorka Velike Britanije: Kikinda je mesto kao iz bajke

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. novembar 2021. •

Ambasadorka Velike Britanije: Kikinda je mesto kao iz bajke

Foto: Marina Lopičić

U velikom intervjuu koji je ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Makleod dala “Kuriru” govorila je o svetskom samitu o klimatskim promenama, ekonomskoj saradnji dve države, kosovskom problemu, izazovima sa kojima se Britanija suočava nakon izlaska iz EU, ali i upoznavanju naše zemlje. Na pitanje koji deo naše zemlje joj je najlepši, britanska ambasadorka je odgovorila:

-Obišla sam mnoge gradove, mesta i sela, nacionalne parkove i rezervate prirode. Ljudi širom zemlje su mi pružili veoma toplu dobrodošlicu i ne želim da rizikujem da negde ne budem ponovo pozvana! Možda mogu da navedem jedan primer mesta za koje smatram da je jedinstveno, a to je Kikinda, sa zimskom populacijom utina – sova sa dugim ušima – koje borave na gradskom trgu. Sviđa mi se način na koji je centar grada zatvoren za saobraćaj, a drveću je dozvoljeno da raste, skoro kao da se šuma uselila u grad. Pomalo podseća na bajke tokom zimske večeri. Pitam se kakav bi bio uticaj na divlje životinje i biodiverzitet da je više naših gradskih centara ovakvo.

Naš grad kao kao svetska prestonica malih sova utina privukao je pažnju ornitologa, ljubitelja prirode, istraživača širom sveta, a u dva navrata ekipa BBC-ija boravila je ovde kako bi deo svojih prirodnjačkih serijala posvetila upravo ovom prirodnom fenomenu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena