Yunet
 

Društvo

Omladinski atletski klub Kikinda u novu godinu sa novim izazovima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. januar 2022. •

Omladinski atletski klub Kikinda u novu godinu sa novim izazovima

Omladinski Atletski klub Kikinda doživljava svoj novi preporod. Nakon smrti trenera Petra Čongradina koji vodio klub 40 godina, postavljena je nova uprava koja je pozvala sve zainteresovane sugrađane da se bave atletikom da im se pridruže. Uzrast koji može da počne da trenira je već od 7 godina, a treninzi su besplatni.

Najstariji sportski kolektiv u gradu, Omladinski atletski klub Kikinda, osnovan 1909.godine, spreman je za nove izazove i za vraćanje atletike na zasluženo mesto.

– U pređašnjem periodu došlo je do određenih organizacionih promena u okviru kluba. Došao je i nov trener koji je zamenio dugogodišnjeg, nažalost preminulog Petra Čongradina, sadašnji trener je Branislav Stojanović. Klub ima određene planove u pogledu omasovljenja, odnosno povećanja broja članova kluba, zatim popularizacija atletike, drugi plan nam je da pokušamo da povratimo stari sjaj kluba iz koga su izašli olimpijci, nacionalni prvaci, istakao je Stevan Marić, predsednik OAK Kikinda.

Trener Branislav Stojanović koji je bio atletičar ovog kluba, a i sada je u sekciji veterana i koji je postigao više značajnih uspeha a među najvažnijim odlazak na Olimpijadu u Sidneju, ubuduće će trenirati buduće nade ovog sporta u gradu.

Prvo da kažem da smo klub koji je uvek išao na vrhunske rezultate, ali sada se okrećemo masovnosti, da dođu nova deca i da se iz većeg broja članova izvuče kvalitet. Treninzi su u 5 sati popodne , a vikendom od 11 sati na gradskom stadionu. Atletika je takav sport da se treniura napolju, nije za sale, i mogu da kažem iz svog iskustva da zimi nikad nisam bio bolestan i apelujem na roditelje da puste decu da se igraju napolju, kaže Branislav Stojanović, trener OAK Kikinda

O uspesima koje su članovi ovog tima postigli govorio je istoričar Srđan Sivčev, inače takođe atletičar.

– Kikinda ima dugu i veoma uspešnu tradiciju kada je atletika u pitanju. Počevši od te 1909.godine pa sve do danas, Kikinda je davala najbolje reprezentativce, jedan od njih je i Božidar Mišković, u posleratnom periodu opet dostiže vrhunac, a neka od imena koja svakako treba pomenuti su Slobodan Sudarov, Pavle Pavlović, Slavoljub Nikolić, Branislav Stojanović i Zoran Budišin. Tako da je za jedan mali grad koji je uvek među prvih pet šest timova te stare Jugoslavije to veoma značajan uspeh. Možda se zaboravlja vreme Kraljevine Jugoslavije kada je kikindska atletika bila u samom vrhu, ističe Srđan Sivčev, član uprave OAK Kikinda koji se u isto vreme zahvalio Gradu Kikinda koji je dodelio posthumno priznanje pokojnom treneru Petru Čongradinu, za doprinos sportu grada, naročito za razvoj atletike.

OAK Kikinda je predstavio i svoj novi logo, na kome je bacač diska iz 1932. godine. U okviru rebrendiranja kluba, otvoreni su i nalozi na društvenim mrežama kako bi se što više približili i pružuli informacije mlađoj populaciji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena