Yunet
 

Kultura

Student kikindske Visoke škole Slaven Balać prvi na Internacioalnom takmičenju klarinetista

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. novembar 2021. •

Student kikindske Visoke škole Slaven Balać prvi na Internacioalnom takmičenju klarinetista

Na 19. Internacionalnom konkursu klarinetista „Citta di Carlino“ održanom u italijanskom mestu u Karlinu Slaven Balać, student druge godine smera strukovni vaspitač dece predškolskog uzrasta VŠSSOV, osvojio je prvo mesto. Svoju sposobnost, veštinu, sklonost i talenat je demonstrirao kao jedini predstavnik iz Srbije. Iako rodom Novosađanin odlučio se za studije na dva fakulteta i to na kikindskoj Visokoj školi i u Salzburgu na Unverzitetu Mozarteum gde je treća godina klarineta.

-„Citta di Carlino“ je prestižno takmičenje među najboljima u Evropi. Trajalo je tri dana i u mojoj kategoriji bilo je 16 učesnika iz Evrope. Nastupao sam sa kompozicijom srpskog kompozitora Ante Grgina i osvojio prvo mesto sa 98 bodova na osnovu mišljenja petočlanog eminentnog žirija. To je jedno od najvećih priznanja koje sam osvojio ove godine – istakao je Slaven Balać.

Iako ima svega 18 godina Slaven je uspeo da u svoj rezime upiše impozantan broj koncerata i nagrada, tako da je nosilac 36 prvih nagrada i gran prija i tri lauerata i to sve postigao je u našoj i zemljama Evrope. U Kikidni je jako često nastupao. Svoje prve nastupe imao je baš u VŠSSOV na raznim priredbama .

Ljubav prema klarinetu potiče od malih nogu s obzirom na to da su mu roditelji muzičari. Otac mu je profesor klarineta, majka teorije solfeđa, a sestra mu je violinistkinja. Upravo oni su ga motivisali da već deset godina svira klarinet.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena