Yunet
 

Kultura

U Kulturnom centru predstavljena knjiga “Čudesan svet Dunđerskih” autora Zorana Subotičkog

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. jun 2022. •

U Kulturnom centru predstavljena knjiga “Čudesan svet Dunđerskih” autora Zorana Subotičkog

U cilju očuvanja i promocije duhovne, kulturne, graditeljske i ekonomske baštine koju je porodica Dunđerski ostavila iza sebe i čiji tragovi postoje, autor Zoran Subotički osmislio je projekat “Čudesni svet Dunđerskih”. Knjiga istoimenog naziva koja je predstavljena pred kikindskom publikom u Kulturnom centru prema rečima autora ima za cilj da upozna širu javnost o veličini i značaju porodice Dunđerski i svih znamenitih ličnosti sa kojima su oni bili u doticaju:

-“ Probaću da Kikinđanima dočaram život jedne porodice, osnovne momente iz njihovog života koje sam ja uobličio u umetničku formu, kroz četiri dramska teksta. Jedan tekst se odnosi na veliku ljubav Laze Kostića I Lenke Duđerski, to je nezaobilazna tema kada se bavimo Duđerskima. Drugi dramski tekst je monodrama Lazar Dunđerski, jer sam smatrao da takva jedna velika ličnost, veliki dobrotvor i mag koji je imao poseban talenat za obrt kapitala, smatrao sam da mora da ima jedno posebno književno delo, da osvetlim njegov lik. Treće dramsko delo je testament Bogdana Dunđerskog, takođe jedna inspirativna i impresivna ličnost unutar porodice Dunđerski koji je zaveštao svoje imanje Matici srpskoj, da bi Matica Srpska napravila jednu zadužbinu koja je imala za cilj da osnuje Poljoprivrednu akademiju. Četvrti dramski tekst takođe je posvećen Bogdanu Dunđerskom i govori o jednoj vrlo interesantnoj situaciji provučenoj kroz veoma upečatljivu legendu, a odnosi se na činjenicu da je Bogdan Dunđerski bio jako zaljubljen u Maru Đalinac, jednu lepu Molkinju. Ovo veče neće toliko biti posvećeno samom književnom delu i samoj književnosti, već je književnost više povod za razgovor o samoj porodici Dunđerski i nekim okolnostima unutar sroskog građnskog društva 19. veka, prve polovine dvadesetog veka” – rekao je Subotički.

Projekat je podrazumevao i povezivanje gradova i opština u kojima su Dunđerski ostavili nekog traga, povezivanje kulturnih ustanova ali i turističkih organizacija, privrednika i kreativnih preduzetnika koji bi svojim radovima i delima mogli oživeti sećanje na jednu zaista veliku, moćnu i zaslužnu porodicu kakvi su bili Dunđerski.

Zoran Subotički rođen je u Bečeju, 21. Juna 1960. godine. Pored niza književno – kritičkih esejističkih tekstova objavljenih u časopisima stare Jugoslavije objavio je i dve knjige “Užas I lepota smeha – poetika smeha Miloša Crnjanskog” i “Sinovi i kultura renesanse”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena