Yunet
 

Kultura

Tradicija i zajedništvo na slavi kikindskog Hora „Attendite”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. maj 2024. •

Tradicija i zajedništvo na slavi kikindskog Hora „Attendite”

Kikindski Hor „Attendite” proslavio je svoju slavu Svetog apostola i jevanđelistu Marka. Uz rezanje slavskog kolača, kako običaji i nalažu, u sali Kulturnog centra obeležavanju Markovdana prisustvovali po prvi put članovi Dečijeg hora „Kikindijanci”, mnogobrojni gosti, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski, kuma slave.

Hor „Attendite” osnovan je pre šest godina, a svoju slavu Svetog apostola i jevanđelistu Marka proslavlja od prošle godine. U velikoj sali Kulturnog centra okupili su se gosti, članovi Hora „Attendite”, a po prvi put i Dečiji hor „Kikindijanci”. Obeležavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. Kako nalažu običaji, Markovdan je obeležen uz rezanje slavskog kolača, a kuma slave je zamenica gradonačelnika Kikinde, Dijana Jakšić Kiurski.

-Moja misija je da što više dece nauči da peva i ponosna sam jer imamo dosta mladih. Ne postoji dete koje ne može da peva, a pred našim horom su dva značajna nastupa, istakla je dirigentkinja Biljana Jeremić.

-Hor „Attendite” uspeo je da izgradi imidž i prepoznatljivost kada je u pitanju kvalitet horske muzike i da podigne značaj takve vrste muzike u našem društvu. Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo njihove slave i želim im da traju i dugo godina obeležavaju svoju krsnu slavu, zaključila je zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

-Hor je bio jedan od pokretača priče koju mi danas zovemo najvećom kulturnom ustanovom u gradu. Godišnje imamo preko četrdeset hiljada poseta, mnogobrojne manifestacije i festivale, a najlepša slika Kulturnog centra su Hor „Attendite” i Dečiji hor „Kikindijanci”, dodao je v.d direktora Kulturnog centra Kikinda Marko Markovljev.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena