Društvo

Fond PIO: Savetodavni dani sa Austrijom

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 29. mart 2022. • 11:38 •

Fond PIO: Savetodavni dani sa Austrijom

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća osiguranike koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Austriji i korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju, da će se međunarodni dani razgovora sa Austrijom održati 12. aprila u Novom Sadu, u prostorijama Pokrajinskog fonda, na Žitnom trgu br. 3 i 13. aprila u Beogradu u prostoriama Službe i Filijale za grad Beograd na Novom Beogradu, na Bulevaru umetnosti br. 10.

Na ovim razgovorima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda PIO Srbije pružiti besplatnu pravnu pomoć licima koja ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između dve zemlje. Zinteresovani treba da prijave učešće i da zakažu termin dolaska na broj telefona 011/2030-745. Prilikom dolaska trebalo bi da ponesu svu dokumentaciju u vezi sa osiguranjem i lična dokumenta.

Bilateralni odnosi u oblasti socijalnog osiguranja između SFRJ i Savezne Republike Austrije regulisani su još od 1965. godine i izuzetno dobra saradnja između srpskog Fonda i austrijskog Zavoda ne samo da je očuvana, već je značajno unapređena do danas. Sa Austrijom je, počev od 2010. godine, prvo postignut dogovor o održavanju Međunarodnih savetodavnih dana u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su 90-tih godina prekinuti. Danas je ovaj vid saradnje proširen na još sedam država.

Savetodavni dani predstavljaju jedinstvenu priliku da eksperti iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i iz nadležnog nosioca penzijskog osiguranja druge države, u ovom slučaju Austrije, u neposrednom kontaktu i razgovoru, pružaju zainteresovanim licima -  osiguranicima i korisnicima prava -  stručnu pomoć i savete u cilju razjašnjenja eventualnih spornih situacija, ubrzanja postupka ostvarivanja prava primenom bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti, informisanja o tome u kojoj fazi postupka se konkretan predmet nalazi, informisanja o uslovima za ostvarivanje prava, o visini i načinu obračuna penzija i drugih davanja, njihovoj  i isplati itd.

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin