Vojvodjanski
 

Kultura

Mirović primio operskog pevača Željka Lučića

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 8. septembar 2022. • 11:25 •

Mirović primio operskog pevača Željka Lučića

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas umetnika, operskog pevača Željka Lučića — ovogodišnjeg dobitnika najvećeg pokrajinskog priznanja – Nagrade „Mihajlo Pupin“ koje se dodeljuje za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, čime se daje trajan doprinos razvoju Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Postoji simbolička veza između Pupina i Lučića, jer su i jedan i drugi krenuli iz Banata u Njujork, ostvarujući svoje snove, pomagali otadžbini, svako na svoj način“, izjavio je predsednik Mirović.

„I posle 30 godina karijere, srce zaigra i zatreperi kada se uspostavi kontakt sa maticom. Čast je primiti Nagradu koja nosi ime Mihajla Pupina“, izjavio je Željko Lučić.

Željko Lučić, verdijanski bariton, rođen 24. februara 1968. u Zrenjaninu, srpski je operski pevač. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nakon toga Frankfurtske opere. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama, slavu je stekao kao verdijanski bariton i danas je jedan od najtraženijih baritona sveta, a njegov glas može se čuti u Metropolitenu, Milanskoj „Skali”, i Bečkoj operi.

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. godine, kao Silvio u Leonkavalovim „Pajacima”, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom „Ljubavnom napitku”, Enrika u Donicetijevoj „Lučiji od Lamermura”, Žermona u Verdijevoj „Travijati”, Valentina u Gunoovom „Faustu” i naslovnoj ulozi u „Evgeniju Onjeginu” Čajkovskog.

Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama. Debitovao je u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je u ulozi Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003, a iste godine pevao je u ulozi grofa Lune u Teatru u Firenci. Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj „Đokondi”, s Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga, nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u „Magbetu” i „Rigoletu”.

Sinoć je, nakon 30 godina od prvog nastupa u Srpskom narodnom pozorištu, novosadska publika u veoma emotivnom nastupu opere „Rigoleto“, imala izuzetnu priliku da oseti raskošni  talenat i umetnički senzibilitet Željka Lučića.

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, i Dejan Savić, istaknuti umetnik i diregent.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena