instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Opština Bečej najsvetliji primer društvene integracije Roma

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 10. april 2024. • 13:05 •

Opština Bečej najsvetliji primer društvene integracije Roma

Opština Bečej predstavlja najsvetliji primer integracije Roma u sve društvene sfere, ocenjeno je danas na sastanku koji je održan povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma.

Predstavnici romske delegacije u razgovoru sa predsednikom opštine Bečej dr Vukom Radojevićem pozdravili su napore lokalne samouprave da kroz rad Kancelarije za romska pitanja stvori šanse i mogućnosti da svaki pojedinac romske nacionalne zajednice pronađe svoje mesto u društvu, posebno podvlačeći značaj obrazovanja, kao najvažnijeg faktora za unapređenje položaja ove populacije.

Lokalna samouprava je prepoznala probleme i potrebe romske nacionalne zajednice, koji se pre svega ogledaju u stvaranju uslova za obrazovanje romske dece i smanjenje broja one koja napuštaju škole, istakao je predsednik opštine Bečej.

Kroz što raniju integraciju Roma u društvo stvoreni su uslovi za njihovo zapošljavanje, a podatak koji tome govori u prilog jeste da je u poslednjih pet godina više od 50 pripadnika romske nacionalne zajednice pronašlo posao na teritoriji opštine Bečej.

Prema zvaničnim podacima popisa iz 2022. godine oko 880 građana sa teritorije opštine Bečej izjasnilo se da pripada romskoj populaciji. Međutim, nezvanično broj Roma je gotovo duplo veći.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena