instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Lubenica idealno letnje osveženje, ali i slatko za zimnicu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 19. jul 2022. • 12:13 •

Lubenica idealno letnje osveženje, ali i slatko za zimnicu Aleksandar Šovljanski, proizvođač bostana iz Đurđeva

Proizvođači bostana muku muče sa plasmanom i cenama, jer je na tržište pristigla velika količina zrelih lubenica, a samim tim prodaja ide sporije.

Ovoj situaciji kumovale su izuzetno visoke temperature i vrućine, usled kojih su lubenice brže sazrele, a to je prouzrokovalo “zagušenje” na tržištu. Ipak, proizvođači ocenjuju da bi situacija trebalo da se promeni u narednih desetak dana.

Porodica Šovljanski iz Đurđeva neguje dugu tradiciju u ovom poslu. Ove godine proizveli su lubenicu na oko dva hektara. Što se tiče trenutnih cena, lubenice u proseku koštaju između 50 i 60 dinara po kilogramu, dok je ona na početku sezone bila 150.

Poslednjih petnaest godina porodica Šovljanski se bazirala na prodaju krajnjem kupcu, odnosno na prodaju na malo. Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da budućnost ove proizvodnje može biti  i u preradi lubenica.

Za slatko od lubenica potrebno je malo sastojaka i mnogo volje i vremena.

Čim je slatko skuvano, odmah se stavlja u tople tegle. Preporuka je da se za slatko od lubenice biraju one koje imaju zdravu, debelu koru, nikako one kojima je beli deo tanak.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena