instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Šećerna repa ove godine najisplativija

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 24. oktobar 2023. • 09:19 •

Šećerna repa ove godine najisplativija Nandor Kovač, poljoprivredni proizvođač iz Bečeja

Na oko 22 hektara koje obrađuje poljoprivredni proizvođač Nandor Kovač iz Bečeja ovih dana izvađena je šećerna repa. Ta kultura se ove godina pokazala kao najisplativija, jer em joj je otkupna cena dobra, em je država dala najveće subvencije po hektaru.

Kovač kaže da je ovogodišnji rod trebao je biti bolji, ali ipak je zadovoljan trenutnim stanjem, kao i kvalitetom izvađenih plodova. Digestija će, prema procenama našeg sagovornika, biti veća od propisane, a svi uslovi za subvenciju i dobru zaradu ispunjeni.

Ako se uzmu u obzir izuzetno niske otkupne cene drugih poljoprivrednih proizvoda, poput kukuruza, pšenice, soje, onda proizvođači šećerne repe mogu da budu i više nego zadovoljni jer otkupna cena iznosi 52 evra po toni, a subvencije države 35.000 dinara po hektaru. Pored toga, fabrike šećera daju garantovanu cenu, a Nandor Kovač kaže da je već potpisao ugovor za sledeću kampanju.

U opštini Bečej na ukupnoj obradivoj površini šećerna repa zauzima oko 5 odsto. Ona je tokom ove godine bila izložena najrazličitijim vremenskim uslovima, koje podrazumevaju i ekstremne temperature. Na pojedinim parcelama u Vojvodini pojavili su se problemi tokom vađenja šećerne repe jer je zabeležen visok procenat truleži korena.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena