instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Turizam

Bečejci i ove godine učestvovali na najvećem gastrofestivalu u Evropi

TV Bečej • Agota Varga • 17. februar 2023. • 08:19 •

Bečejci i ove godine učestvovali na najvećem gastrofestivalu u Evropi

Proteklog vikenda u Đervaru u Mađarskoj, održan je 10. Gastronomski festival Okruga Vaš, najveće takmičenje u Evropi u svinjokolju, na kojem je Bečej učestvovao sa desetočlanom ekipom.

Na ovoj velikoj gastronomskoj manifestaciji zaklano je trideset svinja, a takmičarske ekipe su došle iz svih krajeva Karpatskog basena, od Oklanda do Pustine, od Bečeja, do Slovenije. Učesnici nisu vezani za različita pravila, već je svako radio po svojoj tehnici i tradiciji, prerađivali su svinjsko meso po svom receptu i ukusu, istakli su organizatori.

Manifestacija, koja je trajala od ranog jutra do kasne večeri, kombinacijom kulturnih sadržaja, raznovrsnom muzikom i ukusnim zalogajima, bila je besplatna za sve zainteresovane posetioce i privukla je više hiljada ljudi.

Kristijan Vlašić predsednik Udruženja za javnu korist „Za bolje sutra”, i pratilac ekipe iz Bečeja je dodao da im je cilj produbljivanje ličnih prijateljstava i odnosa između udruženja.

Tibor Dostan vođa ekipe Bečeja nam je rekao da su na nastojali da prikažu vojvođanske običaje svinjokolja, kao i naše tradicionalne ukuse i jela.

Jožef Sabo inicjator i prvi organizator gastronomskog festivala u svinjokolju prisetio se početaka od pre jedne decenije, kada se ovaj događaj održavao  na drugoj lokaciji  u Okrugu Vaš, u Sarvaškendu.

Ekipa iz Bečeja se sa manifestacije nije vratila praznih ruku. Pored stečenih novih iskustava  žiri 10. Gastronomskog festivala Okruga Vaš dodelio im je priznanje za najbolju rakiju.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena