instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

U opštini Bečej dato 136 doza HPV vakcine kao vid prevencije karcinoma

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 17. januar 2023. • 07:46 •

U opštini Bečej dato 136 doza HPV vakcine kao vid prevencije karcinoma dr Kosana Nešić, pedijatar, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece i žena DZ Bečej

Oko 80 % seksualno aktivne populacije je u nekom trenutku izloženo infekciji humanim papiloma virusima (HPV), od kojih je polovina starosne dobi između 15 i 24 godine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, HPV vakcina je efikasna, sigurna i bezbedna u preko 90 odsto slučajeva, a imunizaciju dece i mladih potrebno je izvršiti pre prvog seksualnog odnosa.

U opštini Bečej do sada je dato 136 doza ove vakcine, odnosno imunizovano je 71 dete uzrasta od 9 do 14 godina, kao i 30-oro mladih starijih od 15 godina.

Nažalost, Srbija drži neslavan rekord u broju obolelih od karcinoma grlića materice. Podaci pokazuju da od ove opake bolesti godišnje oboli oko 1.000 žena, a oko 400 premine. Mnogi od tih slučajeva su, kaže doktorka Nešić, povezani sa zaražavanjem HPV virusom.

HPV vakcina se daje o trošku države, a Srbija je nabavila najsavremeniju devetovalentnu vakcinu za devojčice i dečake. S obzirom da žene obolevaju, a da su muškarci najčešće prenosioci virusa, neophodno vakcinisati obe populacije uzrasta od 9 do 19 godina.

U svetu je do sada dato pola milijarde doza HPV vakcine i nisu zabeleženi posebni neželjeni efekti, osim onih koji su karakteristični za svaku vakcinu – bol na mestu uboda, crvenilo, retko povećana telesna temperatura i mučnina.

HPV vakcina dostupna je u svim domovima zdravlja širom Srbije.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena