Yunet
 

Društvo

Banatska Topola obeležava crkvenu slavu, a Iđoš Dan sela

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. avgust 2021. •

Banatska Topola obeležava crkvenu slavu, a Iđoš Dan sela

Predstojećeg vikenda u Banatskoj Topoli i Iđošu obeležavaju crkvenu slavu odnosno Dan sela.

Crkvena slava ili buč u Banatskoj Topoli obeležiće se takmičenjem u kuvanju riblje čorbe koje se organizuje u petak. Kako saznajemo od Nedeljka Cimeše, predsednika Mesne zajednice očekuje se učešće 30-ak ekipa sa teritorije grada i okolnih mesta, a pobednik će biti nagrađen. Narednog dana u subotu, 14. avgusta Topola će biti mesto hodočašća velikog broja vernika. Rimokatolička crkva podignuta 1899. godine u centru sela smatra se najvećim svetim mestom u Banatu s obzirom na to da je poznata po javljanjima Bogorodice na zidu crkve.

U nedelju, 15. avgusta Iđošani proslavljaju Dan sela. Ovim povodom u 14 sati na stadionu FK „Borac“ prvi put će biti održana Fijakerijada. Dušan Sivčev, predsednik udruženja ljubitelja konja i kuvara „Bistrica“ napominje da će biti održano revijalno takmičenje: jednoprega, dvoprega, troprega, četvoroprega i petoprega. Očekuje se učešće 50-ak zaprega iz svih krajeva Vojvodine. Pored toga u 15 sati u centru sela biće održana Krofnijada.

Više o znamenitostima u Banatskoj Topoli i Iđošu pogledajte u emisijama „Turistička patrola“ koje je naša medijska kuća realizovala prošlog leta.

https://www.youtube.com/watch?v=CQK5pdv4cJ4

https://youtu.be/DmB3azUfLMg

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena