Yunet
 

Društvo

“Livađanke” napravile najbolju štrudlu sa makom na prvoj kikindskoj “Štrudlijadi”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 30. oktobar 2021. •

“Livađanke” napravile najbolju štrudlu sa makom na prvoj kikindskoj “Štrudlijadi”

Sinoć je po prvi put održana “Štrudlijada” u Kikindi.

Organizovalo ju je Etno udruženje “Suvača”, a pobednički pehar otišao je u ruke “Livađankama” iz Aleksandrova.

Na prvoj kikindskoj štrdulijadi koju je organizovalo Etno građansko udruženje “Suvača” u goste Kikinđankama došle su predstavnice udruženja iz Temerina, Vrbasa, Zrenjanina, a tu su naravno bila i naša kikindska udruženja žena, i iz okolnih sela. Najbolju štrudlu, tradicionalnu vojvođansku, sa makom, napravile su žene iz Aleksandrova iz udruženja “Livađanke”. A evo šta je najvažnije da štrudla bude ukusna:

Pa da domaćica bude raspoložena, dobre volje. Treba da je topla prostorija, da nadođe testo, i to je sve. Mak treba da se popari sa mlekom, i šećer. Koliko testa, toliko maka. Mi se godinama družimo i drago mi je pto ste napravili manifestaciju, ovo su naši običaji, štrudla je naš banatski kolač, kaže pobednica prve kikindske “Štrudlijade” Ljupka Miškov iz Udruženja žena “Livađanke” iz Aleksandrova.

Istina je da Kikinda nije imala “Štrudlijadu” do sada, ali se ista održava u drugim brojnim mestima Vojvodine. Ipak, u udruženju “Suvača” smatraju da je naše pravo i obaveza da ovakva manifestacija postoji.

Pa zato što je to baš sa ovog podneblja. Vojvodina i Kikinda su po tome prepoznatljive. Kod nas u Suvači se mleo mak, žito. Korona je pa su mnogi odustali od dolaska, ali se nadamo se da će odziv biti uspešniji narednih godina, rekla je Radojka Vujadinov iz Etno građanskog društva “Suvača”, organizatora takmičenja.

“Štrdulijada”, na kojoj je učešće uzelo 12 udruženja, organizovana je uz podršku Turističke organizacije i grada Kikinda. Skup je svojim prisustvom uveličala i uručila pehare pobednicama Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Grada Kikinda.

Grad Kikinda je podržao ovu manifestaciju jer je prepoznao da ona može kroz promociju ovakvih proizvoda da promoviše i sam grad, naše turističke potencijale. S obrzirom da se organizuje prvi put, čestitala bih organizatorima. Verujem da je sve što su ponudili učesnici bilo ukusno i lepo, rekla je ovim povodom Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Grada Kikinda.

Dakle, nakon održane prve, i u narednim godinama Kikinđani mogu očekivati takmičenje i druženje posvećeno poslastici koja je deo tradicionalne banatske kuhinje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena