Yunet
 

Društvo

U Novim Kozarcima Časni krst u rukama Maneta Ćosića, pobeda za Novaka Đokovića

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. januar 2022. •

U Novim Kozarcima Časni krst u rukama  Maneta Ćosića, pobeda za Novaka Đokovića

Do časnog krsta na jezeru u Novim Kozarcima prvi je stigao četrdesetjednogodišnji Mane Ćosić iz Kikinde, rodom iz ovog sela. Slavu da prvi dođe do krsta posvetio je Novaku Đokoviću.

Da je hrabrost pokazatelj vere i negovanja tradicije, ali i poštovanja prema Novaku Đokoviću danas je na svega dva stepena iznad nule, u ledenom jezeru „Strelište“ u Novim Kozarcima pokazao 41 Mane Ćosić kada je prvi od pet takmičara stigao do Časnog krsta. Ovo je treći put kako učestvuje na ovom događaju i prvi put da je prvi došao do krsta.

Drago mi je da sam stigao. Ne doživljavam ovo kao takmičenje, više sam učesnik. Hteo bih da se zahvalim učesnicima organizatorima i opštini. Posverio bih ovu pobedu Novaku Đokoviću zbog svega što mu se desilo i mojoj porodici. Nisam neki veliki vernik, verujem ali osećam nešto nešto, kaže Mane Ćosić.

Mane će plivati i dogodine ali sigurno i Nemanja Adamović iz Nakova sedamnaestogodišnjak koji je najmlađi učesnik i ove godine. Inače, treći put učestvuje u plivanju za časni krst u Novim Kozarcima pto podrazumeva da je prvo učešće bilo sa svega 14 godina.

– Stvarno je poseban osećaj, volim naše običaje i hoću to da ispratim. Plivaću i dogodine. Svala čast i Manetu što je pobedio, a mi ostali ćemo se truditi da osvojimo i mi ako Bog da. Iskreno, bude hladno ali preovlada adrenalin. Već tri godine se nisam razboleo od kako plivam i preporučujem svakome ko gleda, ko može ko je u stanju da seodlučiti da pliva, kaže mladi Nemanja Adamović.

Novi Kozarci i Crkvena opština Novi Kozarci predvodnici su plivanja na Bogojavljanje u gradu Kikinda. Ovo je deveti put kako je takmičenje održano a prema verovanju to je jedinstveni test vere i pobožnosti učesnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena