Yunet
 

Društvo

Podizanjem zastave obeležen je Međunarodni dan Roma

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. april 2024. •

Podizanjem zastave obeležen je Međunarodni dan Roma

Grad Kikinda treći put obeležava Međunarodni dan Roma, podizanjem zastave na jarbolu ispred Gradske kuće. Na ovaj način slavi se različitost, prikazuje i proslavlja romska kultura i običaji, a na teritoriji grada Kikinda živi oko 3.000 Roma.

Tridesetak godina unazad u svetu se na današnji dan obeležava Međunarodni dan Roma. Grad Kikinda jedan je od prvih gradova koji ovaj datum svečano proslavlja, podizanjem zastave na jarbolu ispred Gradske kuće. Na današnji dan, pripadnici romske nacionalnosti proslavljaju svoju kulturu, običaje, ukazuju na svoju različitost i probleme sa kojima se suočavaju.

-Uvek naglašavam to da je obrazovanje za Rome najbitnije, sredstva grada ulažu se u tom pravcu. Gradska uprava je izdvojila sredstva kako bi omogućila školski pribor za sve učenike romske nacionalnosti od prvog do osmog razreda. Današnji dan je pokazatelj koliko se grad Kikinda trudi kada je u pitanju unapređenje položaja roma, cilj nam je da Rome prihvatimo i da i mi, Romi, budemo ravnopravni deo društva u kojem živimo u Kikindi, istakao je Željko Radu koordinator za romska pitanja.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, čestitao je pripadnicima romske nacionalnosti Međunarodni dan Roma, te na taj način istakao važnost obeležavanja ovog datuma.

-Čestitao bih svim pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma. U našem gradu svi jedni druge podržavamo i uvažavamo, a maksimalno se trudimo da Rome integrišemo u sistem grada i sam život. Trudimo se da postignemo ono što je najlepše, da svi zajedno živimo, radimo ovde u Kikindi i da jedni druge poštujemo, dodao je Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde.

Na teritoriji grada Kikinda živi oko tri hiljade pripadnika romske nacionalnosti, a njihov položaj se sve više poboljšava, naročito u oblasti obrazovanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena