Yunet
 

Zdravlje

Sugrađanima omogućeni besplatni oftalmološki pregledi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. avgust 2021. •

Sugrađanima omogućeni besplatni oftalmološki pregledi

Kikinđani su u nedelju imali priliku da urade besplatan oftalmološki pregled. Tim ruskih lekara iz Klinike “Fjodorov” iz Rusije u saradnji sa Specijalnom oftalmološkom bolnicom“Eliksir“ iz Novog Sada, a uz svesrdnu podršku grada Kikinde i u narednom periodu dolaziće u Dom zdravlja ovim povodom. Da je prevencija najvažnija svojim primerom pokazao je i gradonačelnik Nikola Lukač koji se i sam pregledao.

Pored odraslih na pregled mogu da se prijave i deca i mladi. Lekari će im postaviti dijagnozu i preporučiti na koji načim da se dalje leče. Važno nam je da našim sugrađanima omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a prevencija je pola zdravlja. Na ovaj način steći će mogućnost da se leče dalje ili u Novom Sadu ili u Kalugi u Rusiji, ukoliko se to pokaže neophodnim. Nama je cilj da što više Kikinđana dođe i pregleda se tako da ih pozivam da iskoriste ovu mogućnost. Dom zdravlja dao je svoj prostor – rekao je Lukač.

Pored zaposlenih u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici „Eliksir“ preglede je obavljala i dr Viktorija Pirsova, specijalasta na Odeljenja za patologiju očnog dna i laserski hirurg.

Upravo ovakvi pregledi su važni jer često otkrijemo bolesti oka za koje naši pacijenti nisu ni znali da ga imaju. Radi se autoreflektokeratometrija, proverava se oštrina vida i pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka nakon čega dajemo dijagnozu i preporuku kako se treba lečiti. Sva oprema je predviđena za terenski rad. Svaka promena u oku treba da se proprati i da se otkrije na vreme kada su i šanse za izlečenje veće – dodala je dr Viktorija Pirsova.

Ruža Subotić, direktorica Bolnice „Eliksir“ rekla je da sa Klinikom „Fjodorov“ imaju tridesetogodišnju saradnju i da je do sada veliki broj građanima naše zemlje uspeo da se leči na Klinici „Fjodorov“ iz Kaluge.

-Kikinda je jedna od 15 lokalnih samouprava gde se realizuje ovaj projekat. Podržao ga je i Fond za razvoj Vojvodine, a pripremili smo čitav niz akcija i edukativnih sadržaja, kao i saveta svima koji se odazovu ovim pregledima – napomenula je Ruža Subotić.

Naredni pregled biće organizovan 7. avugsta, a svi koji žele treba da se prijave na broj telefona 060/ 370- 28-00.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena