Yunet
 

Društvo

Šetnjom „Besmrtnog puka” obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. maj 2024. •

Šetnjom „Besmrtnog puka” obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Kikindi

„Besmrtni puk” prošetao je danas našim gradom i time obeležio Dan pobede nad fašizmom.

9. maj poznatiji je kao Dan pobede nad fašizmom, te je povodom toga i ove godine Gradskim trgom prošetao „Besmrtni puk”. U znak sećanja na mnogobrojne poginule žrtve u ratovima od 1912. do 1999. godine učesnici šetnje i predstavnici grada Kikinde položili su vence na Ruskom groblju, potom na spomen obeležje „Tuga”, Spomenik žrtvama fašizma i kod spomen-ploče Dragutinu Ristiću, komandiru jedinice gvozdenog puka.

-Kikinda je na dostojanstven način uvek obeležavala ovaj veliki i značajan dan. Napomenuo bih da je Udruženje „Besmrtni puk” Međunarodna organizacija i da je ovaj ogranak u Kikindi prvu šetnju organizovao 2019. godine, istakao je Vladimir Radojčić predsednik Udruženja „Srpski ratni veterani” Kikinda.

-Svih žrtava koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli slobodno, moramo se sećati. Čestitam mojim Kikinđanima Dan pobede i želim da nam uvek u podsvesti bude da nije bilo lako, a i sada su neki novi izazovi pred nama. Grad Kikinda ovim činom pokazuje da je uvek bila slobodarskog duha i da poštuje svaku žrtvu i sugrađanina, istakao je Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde.

Kolona ljudi nosila je fotografije poginulih predaka, a šetnjom „Besmrtnog puka” neguje se kultura sećanja na sve one koji su dali svoje živote u svim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena